De 10 gouden regels bij timemanagment

03-10-2012
  1. Schrijf langetermijndoelen op. Maak ze specifiek, meetbaar, eigen ze je toe, maak de doelen realistisch en koppel er een termijn aan vast. Zo zul je ze eerder behalen.
  2. Verdeel taken elke dag in A, B en C prioriteiten. Begin de dag met belangrijk werk. Dan is het energieniveau het hoogst. Minder belangrijke zaken kunnen beter tijdens dipmomenten worden afgehandeld.
  3. Reserveer tijd voor zaken die je belangrijk vindt. Zorg dat je die zaken ook echt doet.
  4. Definieer wat belangrijk is en wat urgent. Verspil geen tijd aan zaken die dat niet verdienen. Leer delegeren.
  5. Durf ‘nee’ te zeggen.
  6. Houd je aan tijdschema’s. Begin vergaderingen op de afgesproken tijd, ook al is nog niet iedereen aanwezig. Laatkomers leren het dan vanzelf af. Plan de agenda niet overvol. Houd marge om crises te bezweren.
  7. Leer om te vertragen. Als je het al druk hebt, werkt versnellen juist averechts. Adem diep in en probeer je te concentreren op één taak. Je kunt maar een ding tegelijk.
  8. Stel niet uit. Het is bijzonder verleidelijk om de leuke dingen het eerst te doen. Vaak helpt het om lastige taken in brokken op te delen. Doe direct wat direct gedaan kan worden. Handig is de tweeminutenvraag: kan ik het binnen twee minuten afhandelen? Zo ja, doe dat dan ook.
  9. Word geen slaaf van de techniek. Voicemail, e-mail en allerlei andere technieken die tijd lijken te besparen, zijn vaak juist tijdslurpers. Voor je het weet nemen ze de hele dag in beslag. Plan momenten in om voicemail en e-mail af te handelen. Een goed moment daarvoor is na de lunch als het energieniveau laag is.
  10. Timemanagement omvat niet alleen het leven op kantoor. Zorg dat er een goede balans is tussen privé en werk.

Uw Adviseur:

  

Stanley Neyndorff
stanley@giccon.nl
T: 06 25 36 28 67
Vakantie:
geen geplande
Best bereikbaar op:
ma/vr